اگر روزی بین ساعت ۹ تا ۱۲.۳۰ ظهر وارد تالار بورس شوید با جمیعیت زیادی از مردان و زنان خیره به تابلوی معاملات سهام مواجه میشوید که با وجود اینترنتی شدن معاملات هنوز هم تمایل دارند با حضور در تالار از نزدیک شاهد روند معاملات بورس باشند.
بخشی از این افراد سرمایهگذاران قدیمی بازار هستند که به اصطلاح به آنها بورسباز نیز گفته میشود. این بورسبازان اکثرا جزو سهامداران خرد و کوتاهمدت هستند. تعداد قابل توجهی از این گروه خرید و فروش سهام را شغل اول خود میدانند و از این طریق زندگی خود را میگذرانند. نه تنها بازنشستگان و سرمایهگذاران مسن بلکه برخی افراد جوان و میانسال نیز با توجه به علاقهشان به بازار سهام ترجیح دادند این بازار پر هیجان را برای کار و کسب درآمد انتخاب کنند.بورس به عنوان شغل اول
سوالی که پیش میآید این است که آیا فعالیت در بورس آنقدر سود و اطمینان دارد که کسی بخواهد به عنوان شغل اصلی به این فعالیت نگاه کند؟
به نظر میرسد فعالیت و خرید و فروش سهام در بورس یکی از شغلهای جذاب برای افراد مختلف است. تصور اینکه شغلی داشته باشید که رئیس آن خودتان باشید، در هرجا و هرمکان، بتوانید کارتان را انجام دهید و سود خوبی هم از بازار بگیرید بسیار وسوسهکننده است.
اما آیا انتخاب بورس به عنوان شغل اصلی، میتواند هزینههای زندگی شما را تامین کند؟ خب پاسخ این سوال به موارد زیادی بستگی دارد. شاید شما دوست دارید ماهیانه ۵ میلیون برای تفریح خودتان خرج کنید، یا اینکه فردی هستید که زیاد اهل پول خرج کردن نیستید. همچنین پاسخ این سوال به میزان سرمایهای که قصد دارید و میتوانید وارد بورس کنید و مهمتر از همه، به میزان تجربه و مهارت شما نیز بستگی دارد.
یکی از فعالان حرفهای بازار بورس تهران در مورد انتخاب بورس به عنوان شغل اصلی میگوید:
“” من یکی از کسانی هستم که بورس را به عنوان شغل اصلی انتخاب کرده است. اول این که اگر بخواهید واقعا وقت بگذارید، باید به اندازهی یک شیفت کاری در بورس به فعالیت و مطالعه بپردازید که مسلما وقت کارهای دیگر را از شما میگیرد.
این که گفته میشود ماهیانه از بورس ۱۰ تا ۱۵ درصد سود گرفته میشود، کار خیلی سنگینی است ولی این که پایان سال سرمایه ۲ برابر شود، یعنی در دو ماه ۱۲ درصد سود کنیم تا حدی معقولتر است. ضمنا کسایی که شغلشان را سرمایهگذاری در بورس انتخاب کردهاند، سرمایهای که دارند را پخش میکنند و با بخشی از سرمایهشان برفرض مثال آپارتمان و مغازه خریداری نموده و اجاره میدهند تا یک درآمد ثابت ماهیانه داشته باشند و با بقیه سرمایه در بورس فعالیت میکنند تا سرمایهشان را بالا ببرند.
فقط هرکسی بخواهد بورس را به عنوان شغل اصلی در نظر بگیرد، به نظر من باید چند شرط زیر را داشته باشد
- تجربهی حداقل ۲ یا ۳ سال حضور فعال و کارآمد در بازار بورس.
- داشتن سواد بورسی و اقتصادی بالا
- شجاعت و قدرت در تصمیم گیری
- نهراسیدن از روند مقطعی بازار
بورس جایی است که اگر کمی لجام کار از دست فرد در برود، میتواند سرمایه را با تصمیمات احساسی کاملا به باد بدهد.
در عوض بورس جایی است که اگر با آرامش و بدون هیاهو و با دانش کامل تصمیمگیری بشود، سود بسیار بالایی نصیب فرد میکند که هیچ بنگاه اقتصادی را یارای رقابت با آن نیست. “”
یکی دیگر از معاملهگران بورسی درباره انتخاب بورس به عنوان شغل اصلی نوشته است:
“” من با سرمایهای کم وارد شدم ولی بعدا سرمایهی بالایی را وارد بورس کردم. دانشگاه را هم تمام کردم و تقریبا کل روزهایم برای مطالعه و فعالیت در بورس صرف میشود. به نظر من فقط در صورتی میشود در بورس موفق بود که به عنوان شغل اصلی به آن توجه شود. واقعا وقت زیادی میطلبد. به هر حال من تا اینجای کار حدود ۵۰% از سرمایهام را سود کردم که بیشتر آن هم به خاطر این بوده که کلا کم ریسک خرید میکنم.
با زندگی بورسی حال میکنم. پر از هیجان و استرس. واقعا آدم را معتاد میکند! و واقعا تمام احساسات هم توی بورس هست. غم، شادی، عشق، نفرت. من که از زندگی یکنواخت و کارمندی واقعا متنفرم، بورس برای زندگی جای خوبیست. “”
جدا از دو نظر فوق، مسلما انتخاب خرید و فروش سهام به عنوان شغل اول و اصلی، نیازمند دانش و تجربه خیلی بالاست. مهمترین عامل همین است.
برای انتخاب بورس به عنوان شغل اصلی، شما خیلی بیشتر از آن چیزی که فکر میکنید باید دانش و تجربه داشته باشید. نکته دیگر اینکه فقط انجام معامله واقعی میتواند باعث شود رفته رفته در بورس به یک حرفهای تبدیل شوید.
میتوانید با معاملات خیلی کوچک شروع کنید و همزمان با یادگیری و کسب تجربه، حجم معاملاتتان را بیشتر کنید.
بنابراین اگر کل کتابهای آموزشی را مطالعه کنید و در کل دورههای آموزشی نیز شرکت کنید ولی معاملهای انجام ندهید، به نظر نمیرسد مهارت شما در معاملهگری سهام رشد زیادی داشته باشد.
نظر شما چیست؟ آیا شما هم علاقهمندید بورس را به عنوان شغل اصلیتان در نظر بگیرید؟
چه مزایا و یا معایب دیگری در این کسب و کار وجود دارد؟