الف) گزیده اخبار سیاسی
وزیر امور خارجه کشورمان اظهار کرد: من اطمینان میدهم که دولت و تیم مذاکره کننده هیچ هدف سیاسی و جناحی را در مذاکرات هستهای دنبال نخواهد کرد.
جنیفر ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا طی نشستی خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ داد. خانم جنیفر ساکی گفت: «من هیچ اظهارنظری درباره گزارشهای خبری در خصوص جزئیات مذاکرات نمیکنم. باید بگویم که طرف ایرانی حداقل این گزارش را رد کرده است.
در تماس تلفنی پائولو جنتیلی وزیر امور خارجه ایتالیا با محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان، طرفین بر تقویت مناسبات دوجانبه تأکید کردند.
ب) گزیده اخبار اقتصادی
۴٠ شرکت از کشورهای کانادا، استرالیا، ژاپن، کره، مالزی، روسیه، چین و… برای سرمایه گذاری در صنعت گاز ایران اعلام آمادگی کرده اند.
در دولت تصویب شد ۱۲۰۰ میلیارد تومان به صنعت و ۱۰۰ میلیارد تومان برای پشتیبانی صادرات در نظر گیرند که هیچ کدام هنوز نهایی نشده است.
خبرگزاری کویت از سفر روز سه شنبه (امروز) علی طیب نیا وزیر امور اقتصادی و دارایی به کویت خبر داد.
به گزارش «اخبار بانک»، پس از آرژانتین با ۲۲.۵۰ درصد،کشور ونزوئلا با ۱۶.۵۶ درصد و ایران با ۱۴.۱۵ درصد در رتبه های اول تا سوم بالاترین نرخ سود یا بهره بانکی قرار دارند.
مدیرعامل بانک ملت گفت: این بانک قرارداد عاملیت سه طرح بزرگ نفتی را با صندوق توسعه ملی منعقد کرد. وی در خصوص این طرح ها این گونه توضیح داد که توسعه فازهای ۲۰ تا ۲۴ پارس جنوبی به ارزش ۵ میلیارد دلار یکی از پروژه های در دستور کار بانک ملت است که دو سال از عمر آن می گذرد و قریب ۵۰ درصد از ۵ میلیارد دلار آن تاکنون جذب شده و الباقی با توجه به صورت وضعیت هایی که توسط شرکت ملی نفت ارایه می شود، توسط بانک ملت کار سازی و تامین مالی می شود.
در پی مصوبه شورای اقتصاد مبنی بر توسعه یکپارچه میادین غرب کارون و در اولویت قرار داشتن برداشت از میادین مشترک، برنامه ریزی برای برداشت پلکانی از میدان نفتی یاران شمالی صورت گرفته که در صورت تصویب شرکت ملی نفت، تولید تا تیر ماه سال آینده به ١٢ تا ١۵ هزار بشکه در روز می رسد.
ج) شایعات بازار
گفته می شود رایزنی هایی برای بازگشایی سهام پالایشی در حال انجام هست که گزارش های ۸ ماهه تولید و فروش شان امروز روی کدال قرار گرفت.
گفته می شود بورس از قرار برنامه گزارش شاخص کل قدیمی که تقسیم سودها لحاظ می شود را در دستور کار دارد تا در کنار شاخص فعلی به بازار گزارش شود.
د) گزارش شرکت ها
سیمان سفید نی ریز در گزارش نه ماهه ۷۸% از سود ۱۹۱۸ ریالی را محقق کرد.
فنر سازی خاور پیش بینی سال ۹۴ خود را با افزایش ۱۲% نسبت به سال ۹۳ معادل ۲۳۸ ریال اعلام کرد.
ملی صنایع مس در گزارش نه ماهه خود موفق شد ۷۰% از گزارش ۳۶۷ ریالی خود را پوشش دهد.
چادرملو در گزارش نه ماهه موفق شد ۷۷% از بودجه سال خود که معادل ۷۵۰ ریال هست پوشش دهد.
بروز رسانی قیمت تعادلی تمام گزینه های بالا را می توانید در صفحه قیمت تعادلی سایت ببینید.
ج) از بازار چه خبر؟
شاخص کل بورس در معاملات امروز ۷۶۱ واحد کاهش یافت و به رقم ۶۷۴۷۱ واحد رسید که باعث شد شاخص کل در دو ماه گذشته بیش از ۱۳% کاهش را تجربه کند که جزو سنگین ترین کاهش ها در ۱۰ سال اخیر در یک دوره کوتاه است. شاخص کل بورس تهران در حالی هر روز کف های پایین تر ثبت می کند که گنگی و ابهام در کلیت بازار حکمفرماست. در حالی که بسیاری از سهام بازار کاهشی بیش از اثرات منفی عوامل تاثیر گذار بر بازار را تجربه نموده اند اما به دلیل رکود حاکم بر کلیت بازار و عدم وجود یک خبر تاثیر گذار باعش شده قیمت ها هر روز سطوح پایین تری را تجربه نمایند. بنظر می رسد برای کوتاه مدت کماکان باید از اواخر هفته جاری دنبال یک چرخش موقتی باشیم که در روزهای گذشته در خصوص آن بحث شد اما در میان مدت کماکان داده های بنیادی یک چشم انداز روشن و قوی برای رشد را نشان نمی دهد. سیاست های ضد تورمی دولت از یک سوی و بازدهی بدون ریسک بانک به میزان ۲۵% سالانه آفت های حال حاضر بازار بورس محسوب می شود. بنظر می رسد اصرار بر عدم کاهش نرخ بهره به دلیل خروج نقدینگی از بانک ها و سرازیر شدن به حوزه دلالی و سفته بازی باعث گردیده هراس از کاهش نرخ بهره یک تابویی شود که مدت ها شکستنش طول بکشد.
با باز شدن بازارهای جهانی در دو روز اخیر مجدد بیش از ۵% کاهش قیمت جهانی نفت را شاهد بودیم. بنظر می رسد شرایط بازارها به نحوی در حال پیشرفت هست که هدف به زانو در آوردن ایران و روسیه است. در بخش ایران در روزهای اخیر اینقدر فشار زیاد بوده که ریس جمهوری علنی عنوان کرد که با انزوای کشور نمی توانیم رشد ایجاد کنیم. این مدل صحبت از سوی ریس جمهور با زمانی که مدعی بودیم کاغذ پاره ای بیش نیست بیانگر وخامت اوضاع اقتصادی کشور هست. لزوم توجه حاکمیت به مسائل اقتصادی کشور چنانچه در ۶ ماه آتی مورد توجه قرار نگیرد و جلوی بحران درآمدهای دولت گرفته نشود در سال آتی مشکلات عدیده ای پیدا خواهیم کرد. تنها چاره پیش روی حاکمیت حداقل برای کوتاه مدت فدا کردن یک سری از مسائل برای عدم شکاف عمیق در ساختار اقتصادی است. لازم به ذکر است دماسنج بورس تهران که به خوبی در این روزها به اظهار نظرهای دولتمردان واکنش منفی نشان میدهد حتی اظهار نظر وزیر اقتصاد مبنی بر کف بودن قیمت سهام هم اثری نداشته است.
در حوزه نفت بنظر می رسد پارامترهای اقتصادی همچون رشد اقتصادی دنیا، نرخ بیکاری در مناطق مختلف، بهره وری، رشد تولید و فروش بیانگر عدم وخامت اوضاع هست بنابراین تنها نتیجه ای که باید از وضعیت حال حاضر قیمت جهانی نفت گرفت سیاسی بودن این موضوع هست چرا که در دو ماه گذشته روند حرکتی نفت به طور مشکوکی رو به پایین هست که امروز حتی به زیر ۵۰ دلار نیز سقوط کرد. این موضوع به شدت در سهام پالایشی اثر منفی خواهد گذاشت. در صورتی که قیمت جهانی نفت در همین محدوده ۵۰ دلار باقی بماند و با فرض دلار ۳۰۰۰ تومانی بعید هست شرکتی مانند پالایشگاه نفت بندرعباس بتواند بیش از ۵۰ تومان سود بسازد! تفاوتی که حال و هوای این روزهای بازار نفت با آن درگیر هست متفاوت از مدل نوسانات سال ۲۰۰۸ هست چرا که شتاب کاهشی در فلزات اساسی هیچ شباهتی به نفت ندارد که شرایط را برای تحلیل پیچیده می کند و شائبه سیاسی بودن را بیشتر مورد توجه قرار می دهد.
در سه ماهه پاییز با توجه به وضعیت رکودی که در کشور داشتیم اما گزارش های نه ماهه ای که تا اینجا منتشر شد بهتر از ذهنیت بازار است. کماکان توصیه می شود که سهامداران در بخش خام فروش کمتر در سبدشان بچینند خرید سهام پالایشی، پتروشیمی فعلاً در دستور کار معامله گران نباید باشد چرا که احتمال کاهش قابل توجه سودآوری شرکت ها وجود دارد.
بازار منتظر تصویب بودجه از سوی مجلس هست که امکان کاستن قیمت نفت تا ۵۰ دلار وجود دارد که برای عدم کسری قابل توجه محبورند دلار را به بالای ۳۰۰۰ تومان ببرند. بنظر می رسد چالش های پیش روی اقتصاد در صورت ادامه دار بودن و علی الخصوص پایداری آن می تواند وضعیت دولت را به چالش اساسی بکشاند. بنظر می رسد هر چه به جلوتر برویم قدرت چانه زنی ایران در مذاکرات هسته ای کمتر شده و مجبور به پذیرش یک سری از مواردی شویم که دو ماه قبل سرسختانه جلویش ایستادیم. بیماری هلندی در اقتصاد ایران بنظر یک بیماری مزمن هست که برای تغییر باید همت عظیمی از خود نشان دهیم. بحران نفت آمریکا و وابستگی آن در سال های دورتر می تواند یک الگوی مناسب برای ایران برای تغییر رویکردها باشد.
انتظار می رود با بازگشایی سهام پالایشی شاخص تا حدود ۶۴۰۰۰ واحد نیز کاهش یابد که میزان کاهش از سقف سال گذشته اش به به نزدیک ۳۰% خواهد رسید. در کوتاه مدت کماکان احتمال یک رشد مقطعی وجود دارد اما بازار برای برگشت قوی نگاهش به سه عامل قوی است ۱. مشخص شدن رفع تحریم ها ۲. بحران قیمت جهانی نفت ۳. نرخ بالای سپرده بانکی . هیچ خبر بنیادین غیر از این سه پارامتر نمی تواند بازار سرمایه را دستخوش حرکات بزرگ کند و هر بالایی موقتی و برای یک دوره کوتاه مدت خواهد بود. معتقدیم بسیاری از سهام بازار under Value هستند که در آتش بسته بودن بسیاری از سهام گران می سوزند!