الف) گزیده اخبار سیاسی
حجت الاسلام والمسلمین سید محمد خاتمی در نامه ای به بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد ضمن محکوم کردن اقدامات خشونت بار و افراط گرایانه در سراسر جهان به هرنام و با هر مسلک و مرامی خواستار اقدام جدی سازمان ملل متحد و سازمان های بین المللی و خیرخواهان صلح طلب شد.
سید عباس عراقچی و مجید تخت روانچی، معاونان وزیر خارجه کشورمان در نشستهایی جداگانه با سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه و هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا دیدار و گفتوگو کردند.
المانیتور گزارش داد که ایران و آمریکا طی مذاکرات هفته گذشته خود تلاش داشتند تا پیشنویس سند “اصول توافق” را برای تسریع در مذاکرات تدوین کنند، اما در نشست امروز خود با دیگر اعضای گروه ۱+۵ این سند را عرضه نخواهند کرد.
ب) گزیده اخبار اقتصادی
معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی گفت: هم اکنون سالیانه ٢,٧ تا ٣ میلیارد یورو برای توسعه پتروشیمی ها سرمایه گذاری می شود، اما واقعیت این است که طبق سند چشم انداز باید سالانه ٨ میلیارد یورو جذب کنیم.
تعداد کارکنان پیمانی (اداری عمومی) گروه مخابرات در پایان سال گذشته دو هزار و ۷۹۷ نفر بوده که در ۹ ماهه ابتدایی سال جاری به ۱۸ هزار و ۳۲۹ نفر رسیده است.
مدیرعامل ایران خودرو از کاهش ۵۰ درصدی آلایندگی در محصولات این شرکت خبر داد و گفت:تا سال ۱۴۰۴ کلیه تولیدات این شرکت مطابق با استاندارد آلایندگی حداقل یورو۶ و استانداردهای روز جهانی عرضه خواهد شد.
مسئولان شرکت گاز در حالی کاهش قیمت داخلی گاز متاثر از سقوط قیمت جهانی نفت را رد میکنند که سناریوی افزایش ۲۰ درصدی قیمت گاز برای سال ۹۴ توسط دولت تدبیر و امید به مجلس ارسال شده است.
وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه ادغام خودروسازان کوچک ظرف ۳ تا ۴ سال آینده صورت میگیرد، گفت: وقتی ایران در تحریم غرب است، فعلا ناچار به همکاری با خودروسازان چینی هستیم.
رئیس کل سابق بانک مرکزی ضمن کذب خواندن اظهارات اخیر معاون اول رئیسجمهور درباره جلسات خصوصی وی با بابک زنجانی گفت: اصلاً امور نفتی به بانک مرکزی ارتباطی نداشت که من با زنجانی جلسه داشته باشم.
مدیرعامل بانک ملی در نشستی با فعالان اقتصادی بخش خصوصی، از حمایت تولیدکنندگانی که به دنبال ایجاد اشتغال پایدار هستند، خبرداد و گفت: معوقات بانک ملی رو به کاهش است.
قیمت بیلت در ایران روند نزولی داشت. ذوب آهن اصفهان روز چهارشنبه بعد از مدتها بیلت سایز ١۵٠ میلیمتر را در قیمت ١۴٠۵ تومان پیشنهاد داد و موفق شد فروش کند. حجم معامله ٢١ هزار تن بود. به نظر می رسد قسمتی از این معامله بصورت مچینگ بوده و ذوب آهن اصفهان بخشی از تعهدات خود را از طریق عرضه بیلت جبران کرده است از آنجا که سطح تقاضای مقاطع به حداقل خود رسیده انتظار می رود روند نزولی قیمت بیلت ادامه داشته باشد اما این روند نمی تواند بیش از هر کیلو ١٠٠ تومان باشد.
در حالی که به تازگی خبری مبنی بر پیشبینی نفت ۴۰ دلاری در بودجه سال آینده از سوی وزیر اقتصاد در رسانهها منتشر شد، وی دیروز این خبر را تکذیب و به ارائه توضیحاتی درباره آن پرداخت.
رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان سنگ آهن ایران از کاهش ۴ تا ۵ دلاری هزینه حمل با کشتی سنگ آهن صادراتی ایران طی چند ماه اخیر خبر داد.
گروه یو بی اس قیمت مورد پیش بینی برای سنگ آهن را با افزایش تولید معدنکاران بزرگ و ضعیف ماندن رشد تقاضا که اشباع بازار را تشدید کرده است، کاهش داد. بانک یو بی اس در گزارشی اعلام کرد قیمتهای ارزانتر انرژی هزینه معدنکاری و فروش فلزات از جمله سنگ آهن را کمتر می کند.
با ادامه بدبینی سرمایه گذاران نسبت به استمرار تقاضای سنگ آهن یک بار دیگر قیمت این محصول به زیر ۷۰ دلار در هر تن رسید.
مدیر برنامهریزی مناطق نفتخیز جنوب گفت: وزارت نفت تصمیم دارد در سال جاری تزریق گاز به میادین نفتی را کاهش دهد و به جای آن گاز به نیروگاهها تحویل داده و مازوت را صادر کند که این کار ۴ میلیارد دلار درآمد برای وزارت نفت خواهد داشت.
د) گزارش شرکت ها
پخش البرز ۷۲% از بودجه ۷۱۸ ریالی خود را در نه ماهه پوشش داد.
پشم شیشه ایران در نه ماهه موفق شد به ازای هر سهم ۸۴۲ ریال سود بسازد که ۲۷% بیش از مدت مشابه سال قبل است.
دامین در دوره ۶ ماهه ضمن تاکید برهمان سود ۴۰۶ ریالی موفق شد ۳۲۲ ریال معادل ۷۹ درصد از پیش بینی هایش را پوشش دهد.
کرازی در دوره ۹ ماهه سود هر سهم خود را تنها با ۴ ریال تعدیل از ۳۴۷ ریال به ۳۵۱ ریال افزایش داده و ۴۱ درصد از این بودجه را محقق کرده است که بخش سرمایه گذاری ها را هنوز شناسایی نکرده است.
شیرپگاه آذربایجان غربی در نه ماهه به ازای هر سهم (۳۴ )ریال زیان ساخت.
سیمان داراب در نه ماهه موفق شد ۷۷% از بودجه ۵۱۱ ریالی را پوشش دهد.
شرکت کی بی سی در دوره نه ماهه موفق شد به ازای هر سهم ۹۶۴ ریال سود بسازد
توکاریل در نه ماهه با سرمایه جدید به ازای هر سهم ۱۰۴ ریال سود ساخت.
داروئی کوثر: بدین وسیله باتوجه به ارسال اطلاعات۹ ماهه شرکت داروسازی امین وافزایش سود نقدی هر سهم از میزان ۱۱۰ریال به میزان ۲۵۰ریال برای هر سهم ونیز باتوجه به تعدیل پیش بینی سال جاری شرکت داروسازی کوثر وتاثیر ات این تغییرات بسیار کم بوده واثر زیادی در پیش بینی تعدیل شده شرکت کوثر که مطاقبا ارسال می گردد ندارد .لذاموارد جهت شفاف سازی واانعکاس برای سهام داران ارائه می گردد .
قند نیشابور در سه ماهه خود ۳۵% از سود ۶۰ ریالی را محقق کرد.
بیسکوئیت گرجی در نه ماهه با سرمایه جدید خود ۶۴ ریال سود شناسایی کرد.
موتورسازان تراکتور سازی در گزارش نه ماهه موفق شد ۷۵% از بودجه ۲۷۵ ریالی را پوشش دهد.
سیمان هرمزگان در گزارش سال ۹۳ خود موفق شد ۴۳۸۳ ریال سود بسازد که ۱۱۱ ریال بیش از پیش بینی قبلی خود سود شناسایی نمود لازم به ذکر است این شرکت پیش بینی ۹۴ را به ازای هر سهم ۲۷۴۰ ریال اعلام نمود.
سیمان ممتازان کرمان در نه ماهه ۸۵۵ ریال سود شناسایی نمود که ۷۷% بیش از مدت مشابه سال قبل است.
داروئی زهراوی در نه ماهه ۴۱۰۶ ریال سود شناسایی نمود که ۱۲% کمتر از مدت مشابه سال قبل است.
ج) از بازار چه خبر؟
ورق گرم ضخامت ٢ میلیمتر رول با شتاب وحشتناکی کاهش قیمت داشت و از ١٨٧٠ تومان اول هفته به ١٧٩٠ تومان در پایان هفته رسید علت این تنزل قیمت ٣ عامل می باشد :
١- کاهش قیمت ارز
٢- افت قیمت در بازارهای جهانی و رقابت شدید سی آ ی اس با عرضه کنندگان چینی
٣- سرازیر شدن نزدیک به ٢٠٠ هزار تن ورق گرم ضخامت ٢ میلیمتر که در آستاراخان به علت سرما انباشته شده بود
بنظر می رسد سیاست های دولت مبنی بر نگه داشتن قیمت ها و عدم افزایش افزایش در قیمت ها، به دلیل رویکرد ضد تورمی اش باعث شده درهای وارداتی باز شده و شرکت های داخلی در فروش مشکلاتی داشته باشند. به دلیل علاقه دولت به دریافت عوارض ممکن است در آن بخش از صنعت که قیمت های بیرون کشور ارزان تر از داخل هست سیاست واردات گسترش بیشتری داشته باشد. بنابراین فشار بر بدنه صنایع فولادی ادامه خواهد یافت و با کاهش قیمت جهای جهانی و توقف رشد دلار واردات شوینده ها در جد شدید در ماه های آتی افزایش خواهد یافت. بنابراین معامله گران با علم بر این موضوع می توانند چشم انداز سودآوری صنایع متاثر را بررسی نمایند.
بانک مرکزی با ارائه گزارش وضعیت شاخص های عمده اقتصادی در سه ماهه دوم سال جاری، رشد اقتصادی با نفت را در این دوره ۳.۷ و بدون نفت را نیز ۳ درصد اعلام کرد. گزارش بانک مرکزی از نمادگرهای اقتصادی در شش ماهه اول سال جاری در بخش خارجی نشان میدهد تراز تجاری به ۱۵ میلیارد و ۷۱۵ میلیون دلار رسیده است. در سه ماهه دوم سال جاری میزان درآمدهای دولت حدود ۹۰۰۰ میلیارد تومان کمتر از هزینههای پرداختی آن بود. آمارهای منتشره بانک مرکزی از شاخصهای عمده اقتصادی در سه ماهه دوم امسال از وضع مالی دولت نشان میدهد که میزان درآمدهای دولت در این مدت به ۲۴ هزار و ۷۷۹ میلیارد تومان رسیده که در مقابل آن حدود ۳۵ هزار و ۴۹۷ میلیارد تومان هزینه کرده است. بنظر می رسد فشار بر دولت روز به روز در حال افزایش هست. اگرچه در میان مدت کاسته شدن تحریم ها می تواند رشد اقتصادی ۳% سالانه را برای اقتصاد ایران نگه دارد اما وضعی اشتغال در ایران اسفبار هست و از سوی دیگر در بخش سرمایه گذاری ضعف های کلانی وجود دارد. بنظر می رسد رشد ۳% سالانه در کنار تورم ۱۵% سال به سال دولت را فشل تر کند. تنها محرک برای اقتصاد کشور سرازیر شدن سرمایه گذاری های دلاری از بیرون هست تا هم رشد اقتصادی و بهره وری را افزایش دهد و هم اینکه نرخ بیکاری گسترده کشور را کاهش دهد. بنظر می رسد در بلند مدت در صورتی که بتوانیم برای سال ۹۴ نیز رشد بالای ۳% را حفظ کنیم با شرایط برچیده شدن تحریم ها امکان بالا رفتن سطح فروش در شرکت ها به آرامی محقق می شود.
دبیر انجمن صنایع سیمان از توقف فعالیت کورههای تولید کلینکر (ماده اولیه تولید سیمان) در همه کارخانههای سیمان کشور با هماهنگی وزارت نفت و صنعت خبر داد و گفت: این اقدام به دلیل رکود بازار و برای حفظ کیفیت کلینکر کارخانهها انجام شد. عبدالرضا شیخان اظهار کرد: بنا به پیشنهاد تولیدکنندگان سیمان و با هماهنگی وزارت صنعت و موافقت وزارت نفت، از ساعت ۲۴ روز ۲۴ دی ماه فعالیت کورههای سیمان کشور متوقف شد. وی تصریح کرد: بر این اساس مقرر شد تولید کورههای کلینکر متوقف شود و فقط بخش آسیاب و تبدیل کلینکر به سیمان در کارخانهها فعال باشد. به ازای عدم تولید هر تن سیمان، ۷ دلار با نرخ ارز تعادلی از سوی وزارت نفت به تولیدکنندگان، بستانکاری در نظر گرفته خواهد شد که این مساله در قبض گاز ماههای آینده کارخانهها لحاظ میشود. وی با بیان اینکه طرح توقف تولید کورههای سیمان برای مدت یک ماه اجرا میشود، افزود: در حال حاضر در کارخانههای سیمان، ۱۷ میلیون تن کلینکر موجود است که ۷ میلیون تن آن مازاد نیاز کشور است. این یک تحول بشدت مثبت برای صنعت محسوب می شود. شرکت ها چون موجودی دارند در یک ماه آتی مشکل فروش ندارند و مثلا یک واحد یک میلیون تنی سیمان ماهانه حدود ۸۰ هزار تن تولید سیمان دارد که معادل ۵۶۰ هزار دلار در یک ماه از دولت به واسطه عدم تولید سیمان پول خواهد گرفت.
جو عمومی بازار امروز کماکان فضای ابهام آلود و ترس محور بوده است. بنظر می رسد تا یک شوک قوی بنیادی به بازار تزریق نشود وضعیت کلی بازار همین خواهد بود. شوک های بنیادی یکی از سه حوزه زیر هست: ۱. کاستن نرخ بهره ۲. بهبود تنش های سیاسی هسته ای ۳. رشد قیمت نفت به بالای ۶۰-۶۵ دلار