سناریوهای بازار طلای داخلی در سال 1394

30 فروردين 1394 ساعت 23:03


بازار طلای داخلی که در دو سال گذشته شاهد افت شدید قیمت‌ بوده است، در سال جدید خورشیدی ممکن است تجربه‌گر ثبات نسبی شود. دو عامل موثر بر ارزش طلای داخلی، بهای طلا در بازارهای جهانی و قیمت دلار در بازار داخلی است و روند این دو بازار نشان می‌دهد در صورت از راه نرسیدن اخبار عجیب، سکه با نوسان‌های شدید مواجه نخواهد شد.

در سال گذشته نوسانات سکه نسبت به سال ۱۳۹۲ کاهش قابل ملاحظه‌ای را تجربه کرد. در حالی که در سال ۱۳۹۲ قیمت سکه در مقاطع ابتدایی سال به بالای یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان رسیده بود، در اواخر پاییز بهای سکه به زیر ۹۰۰ هزار تومان رسید تا بهای آن در یک سال نوساناتی در یک بازه ۴۰۰ هزار‌تومانی را به ثبت رسانده باشد.

اما در سال ۱۳۹۳ سکه در محدوده ۹۰۰ هزار تومان تا یک میلیون و ۵۰ هزار تومان نوسان کرد تا تغییرات این دارایی گرانبها در یک محدوده ۱۵۰ هزار‌تومانی ثبت شود. همچنین بررسی‌ها نشان‌دهنده آن است که در سال ۱۳۹۲ سکه ۲۹ درصد از ارزش خود را از دست داد و در ادامه در سال ۱۳۹۳ نیز افتی ۶ /۱ درصدی را تجربه کرد. این امر نشان‌دهنده آن است که بازار سکه در دو سال گذشته بازدهی منفی داشته و شکست سرمایه‌گذاری‌های سفته‌بازانه یکی از نتایج مهم این بازدهی است. این بازدهی منفی باعث شده تقاضا برای نگهداری سکه در دو سال گذشته کاهش یابد.

فضای بازار سکه در نیمه اول سال ۱۳۹۳ آرام بود، اما در نیمه دوم دامنه نوسانات این دارایی با‌ارزش کمی بیشتر شد. مروری بر روند سکه در سال گذشته نشان می‌دهد در سال ۱۳۹۳ سکه معاملات خود را با قیمت ۹۵۴ هزار تومان آغاز کرد، اما در اواخر سال گذشته این کالا راه نزولی را پیمود و نهایتاً با قیمت ۹۴۰ هزار تومان به کارخود پایان داد، رقمی که ۱۴ هزار تومان کمتر از قیمت ابتدای سال بود. بالاترین قیمت سکه در سال گذشته در تاریخ اول بهمن‌ماه به ثبت رسید، جایی که سکه تا رقم یک میلیون و ۴۵ هزار تومان رشد کرد. رسیدن قیمت دلار به محدوده ۳۵۰۰ تومان و اونس به مرز ۱۳۰۰ دلار از عوامل اصلی این رشد بودند. کف قیمتی سکه در سال ۱۳۹۳ نیز در تاریخ ۲۰ آبان ۹۳ ثبت شد که این کالای گرانبها به نرخ ۹۰۳ هزار تومان رسید. عامل اصلی ریزش سکه تا این نرخ، سقوط اونس و رسیدن به محدوده ۱۱۵۰ دلاری بود.

چنان که می‌دانیم در بازار سکه همواره دو عامل اونس و دلار دو نیروی اثرگذار بر تعیین جهت قیمتی این دارایی باارزش بوده‌اند. پیش‌بینی‌ها از روند سال جاری سکه نیز بیشتر به تغییرات دو عامل ذکر شده در کنار نتایج مذاکرات هسته‌ای و اثری که بر شاخص بازار ارز می‌گذارد، بستگی دارد.

اکثر معامله‌گران سکه اعتقاد دارند سطح حمایتی سکه در سال جدید مانند سال ۱۳۹۳، ۹۰۰ هزار تومان خواهد بود و سکه در برابر قیمت‌های پایین‌تر مقاومت خواهد کرد. این در حالی است که گروه دیگر از معامله‌گران دید منفی‌تری به آینده این کالا دارند. به باور آنها حفظ فشار کاهشی بر اونس جهانی و افزایش احتمال توافق نهایی ایران با ۱+۵ پس از تفاهمنامه لوزان و ریزش بیشتر قیمت دلار، سکه را درجاده سقوط قرار خواهد داد. به باور آنها این عامل موجب خواهد شد سکه مانند مقاطعی از سال ۱۳۹۲ که تحت تاثیر بهبود روابط ایران با غرب و احتمال برداشته شدن تحریم‌ها به زیر ۹۰۰ هزار تومان رسید، در سال جدید نیز تحت تاثیر توافق هسته‌ای در تیرماه و احتمال افزایش نرخ بهره آمریکا و ریزش اونس به زیر ۹۰۰ هزار تومان برسد.

البته اکثر فعالان سکه اعتقاد دارند در صورت رسیدن به توافق هسته‌ای قیمت دلار در کوتاه‌مدت به صورت هیجانی افت خواهد کرد و پس از آن به دلیل افزایش مراودات تجاری با غرب، تقاضا برای دلار رشد خواهد کرد و قیمت این ارز در مسیر رشد قرار خواهد گرفت تا راه برای افزایش مجدد قیمت سکه فراهم شود.
اما با تمام این تفاسیر کمتر کسی از این گروه یافت می‌شود که قیمت‌های بالای یک میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را برای سکه تصور کند.

این فعالان در خوش‌بینانه‌ترین حالت انتظار دارند بهای سکه به نزدیک یک میلیون و ۵۰ هزار تومان رسد، کما‌اینکه برخی معاملات آتی سکه در حال حاضر با ارقامی نزدیک به قیمت یاد شده در پاییز به ثبت رسیده است. در این بین معدود دیدگاه‌های بدبینانه نیز وجود دارد. کسانی که راه رسیدن به توافق هسته‌ای را دشوار می‌دانند و احتمال می‌دهند در صورت عدم رسیدن به چنین توافقی، قیمت‌ها در بازار داخلی با شوک مواجه شود.


کد مطلب: 565

آدرس مطلب: http://malionline.ir/fa/doc/news/565/سناریوهای-بازار-طلای-داخلی-سال-1394

مالی آنلاین
  http://malionline.ir