ابطال دستور العمل 3-9 مندرج در صفحه 25 کتابچه راهنمای مودیان مالیات بر ارزش افزوده ما به التفاوت مالیات ها و عوارض دریافتی مودی به هنگام فروش ب
20 اسفند 1394 ساعت 14:38
کلاسه پرونده: هـ ع/93/686
موضوع: ابطال دستور العمل 3-9 مندرج در صفحه 25 کتابچه راهنمای مودیان مالیات بر ارزش افزوده
تاریخ ارجاع: 15 فروردین 1394
مهلت اعتراض: از 29 آذر 1394 به مدت 20 روز
تاریخ تنظیم گزارش: 28 فروردین 1394
بـسـمـه تـعـالـی
دادنامه 338 تاریخ صدور 29/9/94 93/ اق /130
* مــرجــع رسـیــدگــی : هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف
* شـاکــی : شرکت ذکر طلوع پرهام به مدیریت آقای محمد جواد پراخودی مقدم
* طرف شکایت : سازمان امور مالیاتی کشور
ـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
« گردشکـار »
* خلاصه دادخواست شاکی با ذکر دلیل مغایرت مصوبه با قانون یا شرع :
از آنجائیکه اخذ هرگونه وجهی از اشخاص حقیقی یا حقوقی توسط سازمان امور مالیاتی منوط به حکم صریح قانونگذار می باشد اما به موجب دستوالعمل 3-9 مندرج در صفحه 25 کتابچه راهنمای مودیان مالیات بر ارزش افزوده منتشر شده توسط سازمان امور مالیاتی کشور قاعده کلی محاسبه میزان مالیات و عوارض قابل پرداخت برای هر دوره مالیاتی به سازمان مالیاتی کشور را به شرح « ما به التفاوت مالیات ها و عوارض دریافتی مودی به هنگام فروش با مالیات ها و عوارض پرداختی مودی به هنگام خرید ابلاغ نموده این دستورالعمل مخالف بین موازین قانونی 12،14،15و16 قانون مالیات بر ارزش افزوده می باشد . مالیات بر ارزش افزوده در کشورهای مختلف به چهار روش است . از این چهار روش به دو روش ذیل بیشتر تکیه شده است : 1- روش محاسبه تفریق غیر مستقیم : در این روش نرخ مالیات مورد نظر در مبلغ فروش ضرب می شود و همچنین جداگانه نرخ مالیات بر مبلغ خرید ضرب می شود و تفاضل ( مابه التفاوت ) آنها به عنوان بدهی مالیات و عوارض ارزش افزوده منظور می شود . 2- روش محاسبه تفریقی مستقیم : در این روش ازتفاضل خرید با فروش ارزش افزوده محاسبه سپس نرخ مالیات مورد نظر قانونگذار در این مابه التفاوت ضرب می گردد و به عنوان بدهی و عوارض ارزش افزوده منظور می شود . دستورالعمل مذکورمخالف مواد3،14،15و16 قانون مالیات بر ارزش افزوده بوده ، درخواست ابطال آنرا دارم .
* خلاصه مدافعات مشتکی عنه :
در پاسخ به شکایت شاکی : 1- مالیات بر ارزش افزوده مالیات چند مرحله ای است که در طول زنجیره واردات ، تولید ، توزیع عمده و خرده فروشی ( درصورت شمول مالیات ) اعمال ومالیاتی که مودیان از جمله تولید کنندگان بابت خرید کالا و خدمات مورد مصرف در فعالیت های اقتصادی در حلقه های قبلی پرداخت نمودند به عنوان اعتبار به حلقه های بعدی منتقل می نماید و با کسر و تهاتر آن از اخذ مالیات مضاعف و تکراری ممانعت به عمل می آید.
2- طبق ماده 3 قانون مالیات بر ارزش افزوده ( ارزش افزوده تفاوت بین ارزش کالا و خدمات عرضه شده با ارزش کالا و خدمات خریداری یا تحصیل شده در یک دوره معین می باشد. ) لذا در صورتی که با ارزش کالا و خدمات خریداری شده و به تبع آن مالیات و عوارض پرداختی در یک دوره معین بیشتر از کالا وخدمات عرضه شده و مالیات و عوارض متعلقه باشد . مابه التفاوت تحت عنوان اضافه پرداختی و با رعایت مقررات قانونی حسب مورد به مودی مسترد و یا به عنوان اعتبار مالیاتی دوره بعدی وی لحاظ می شود و این تعریف با تعریف سود ناویژه ( فروش پس از کسر بهای تمام شده ) و وضع هزینه های هر دوره از درآمد و یا فروش همان دوره که پس از کنترل نهایی روی صورتحساب ها اعمال می شود یکسان نبوده و مد نظر قانون گذار نمی باشد . بدین ترتیب بند 3-9 دفترچه راهنمای مودیان بر اساس ماده3 و با رعایت مقررات ماده17 قانون مذکور تنظیم شده است .
3- براساس محاسبات ریاضی روش محاسبات مالیات بر ارزش افزوده به دو روش تفریقی و تجمیعی به دو شکل مستقیم و غیر مستقیم می باشد که در مقررات قانون مزبور به روش تفریقی غیرمستقیم به صورت یکپارچه منعکس شده که بهترین و مناسب ترین روش اخذ مالیات در دنیاست باعنایت به اینکه بند 3-9 دفترچه مذکور در راستای مقررات قانون مالیات بر ارزش افزوده تهیه شده و در خواست ابطال آن ناشی از برداشت نادرست و عدم توجه به سیستم اعتباری موضوع ماده 17 قانون فوق می باشد لذا رد شکایت شاکی مورد استدعاست .
نـظـریـه تـهـیـه کـنـنـده گـزارش :
نظر به اینکه دستورالعمل 3-9 مندرج در صفحه 25 کتابچه راهنمای مودیان مالیات بر ارزش افزوده که مقرر می دارد قاعده کلی محاسبه میزان مالیات و عوارض قابل پرداخت برای هر دوره مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور عبارت است از ما به التفاوت مالیات ها و عوارض دریافتی مودی به هنگام فروش با مالیات ها و عوارض پرداختی مودی به هنگام خرید با مواد 3 ،14، 15، 16 و17 قانون مالیات بر ارزش افزوده هیچ تعارضی ندارد و مطابق با قانون فوق الذکر می باشد لذا بنظر خلاف قانون و خارج از اختیار نمی باشد .
تهیه کننده گزارش :
مردایان
موضوع در جلسه مورخ 30/8/94 هیأت تخصصی اقتصادی ، مالی و اصناف دیوان عدالت اداری مطرح، نظریه هیأت به شرح آتی اعلام می گردد .
* رأی هیات تخصصی*
در خصوص شکایت شرکت بازرگانی ذکر طلوع پرهام با مدیریت آقای محمد جواد پراخودی مقدم به طرفیت سازمان امور مالیاتی کشور به خواسته ابطال دستورالعمل 3-9 مندرج در صفحه 25 کتابچه راهنمای مودیان مالیات بر ارزش افزوده نظر به این که دستور العمل موردشکایت در راستای مواد 3 ،13،14،15، 16 و17 قانون مالیات بر ارزش افزوده ، مصوب 17/2/1387 و در تبیین حکم مقنن و شیوه های اجرایی آن بوده بنابراین خلاف قانون وخارج از اختیار نبوده لذا به استناد بند ( ب) ماده 84 قانون تشکیلات و آیین دادرسی دیوان عدالت اداری مصوب 1392 رأی به رد شکایت صادرو اعلام می کند ، رأی صادره ظرف مدت بیست روز از سوی ریاست ارزشمند دیوان و یا ده نفر از قضات گرانقدر دیوان قابل اعتراض است ./ز
زین العابدین تقوی
رئیس هیأت تخصصی اقتصادی مالی و اصناف
دیوان عدالت اداری
کد مطلب: 699